Това е финал на изключително слаб мандат, заяви Първанов

 

"Изявлението на Плевнелиев е закономерен финал на един изключително слаб мандат. Но това не е само негов личен провал, а и на модела ГЕРБ за назначен държавен глава". Това

Още по темата

написа председателят на АБВ Георги Първанов в официалната си страница във Facebook по повод решението на настоящия президент да не се кандидатира за втори мандат. 

 

В съобщението си Първанов призовава "да не се допуска повече никой бъдещ президент да води такава неадекватна външна политика, политика на сигурност и пренебрегване на реалните интереси на България".

 

"Отделно, че четем между редовете за голяма рокада с участието на г-н Плевнелиев в системата на ГЕРБ", допълва той. 

 

Според Цветан Цветанов причина за решението на Плевнелиев трябва да се търси в ДСБ, които по думите му са "забили нож в гърба на президента", 

 

"Политическите намерения на ДСБ бяха свързани с възможната кандидатура на Плевнелиев при положение, че той не знае, и половин час по-късно излезе с официална позиция. Смятам, че това беше много некоректно, припомни лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.

 

Лидерът на ДСБ Радан Кънев от своя страна обясни точно обратното - че се страхували Плевнелиев да не се откаже сам.

 

Вчера и други Реформатори изразиха подкрепата Плевнелиев за втори мандат без той да знае. Колегите им го отчетоха като грешка.

 

 

Президентското решение извади на показ и играта на нерви при Реформаторите. И СДС, и ДБГ потвърдиха че било планирано Блокът да предложи на ГЕРБ обща кандидатура. Но от  ДСБ избързали.

 

"Не съм щастлив от поведението на колегите ни в Реформаторския блок, които опитаха да убедят Плевнелиев да се кандидатира, с което обаче го убедиха да не се кандидатира. Колегите направиха голяма грешка, политически гаф, която навреди и на Блока, и на Дясното, и на президента и сега се надявам да кажат поне, че съжаляват", коментира Зеленгорски.

 

Не съжаляват за Плевнелиев обаче Патриотите. 

 

"Поздравявам го, все пак е събрал кураж да се откаже. Това е добра новина. А иначе - той с нищо няма да се запомни. Както, между другото, и Първанов. Такава ни е орисията", смята лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи решението на Плевнелиев като "логично".

 

"Той е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа, за да продължи да заема сегашния си пост. Вместо да обединява, Плевнелиев често разединяваше нацията. Той водеше едностранна и дебалансирана политика, която създаде опасност и за националната ни сигурност в определени моменти”.

 

Според нея той е бил "най-несоциалният президент на България". 

 

"Не съм щастлив от поведението на колегите ни в РБ, които опитаха да убедят Плевнелиев да се кандидатира, с което обаче го убедиха да не се кандидатира. Колегите направиха голяма грешка, политически гаф, която навреди на Блока, и на Дясното, и на президента и сега се надявам да кажат поне, че съжаляват", коментира Зеленгорски.

 

Той категорично отрече в Блока да е била обсъждана кандидатура на Ирина Бокова: "Твърденията на Гроздан Караджов са абсолютна лъжа и поредна интрига".

 

Гроздан Караджов обясни, че притесненията били свързани с това ГЕРБ да не предложат кандидат, който стои повече в център-ляво. И затова избързали да издигнат Плевнелиев.
 

БСП упрекна Плевнелиев за политически назначения, които по техните думи той правел във Външно министерство. Те посочиха, че трима от неговите съветници и политическият му секретар вече са с дипломатически назначения в чужбина. От партията обясниха, че дори ще сезират Конституционния съд, защото така не се правело.

 

Репортери: Ина Гълъбова, Велина Сашева