Георги Първанов пък отново открехна вратата към евентуално свое участие на президентските избори

 

Ремонтът на ремонтирания Изборен кодекс започва до дни. Управляващите вече са готови с новите текстове за гласуването в чужбина, които взривиха сънародниците ни зад граница и политическия мир у нас.

 

До 35 секции ще имат българите в чужбина, за да гласуват. След дълги пазарлъци какъв точно да е таванът, управляващите си стиснаха ръцете на това число. Поправките на поправките вероятно ще бъдат внесени в парламента в петък. 

 

Междувременно лидерът на АБВ Георги Първанов отново открехна вратата към евентуално свое участие на президентските избори. Първанов като че ли днес започна да вкарва в действие концепцията „широка коалиция зад единен ляв президент". И се срещна в парламента с няколко партии от българския демократичен център.  

 

Още по темата

Предишният вариант на Изборния кодекс раздели българите в чужбина на европейски и други. Този пък ще предложи уравниловка - до 35 секции, където и да е. Управляващите признават, че таванът всъщност ще засегне избирателите в една единствена държава - Турция. 

 

„Не приемам, че това е закон за една държава. Това е закон за равенството на българите във всички държави. Защо в една държава да има пет пъти повече секции отколкото в Англия, САЩ, Испания? Очевидно е, че сериозният проблем е мобилизацията, която се извършва със средства извън закона”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ. 


 
Въпреки благородната мотивация и президентът Росен Плевнелиев, и омбудсманът Мая Манолова се заканиха да оспорят промените пред Конституционния съд. 


 
„Аз не мисля, че новите промени са противоконституционни. Ние гарантираме право на глас на българите в чужбина”, заяви Настимир Ананиев от Реформаторския блок. 

 

„Ние пак ще си направим съответно нашите предложения и ще ги отстояваме. И се надяваме да получим един изборен закон, който да е в рамките на конституцията на Република България”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

А как и колко ще се възползват от него, ще стане ясно още на президентските избори. Които, оказва се, още са отворена опция за бившия държавен глава Георги Първанов. Въпреки конституционните спорове по темата.

 

„Конституционният текст, според нас си има тълкувание, което позволява на човек, който е бил два мандата и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново”, заяви Георги Първанов. 

 

Той обаче не смятал да търси потвърждение. 

 

„Аз нямам никакво намерение да питам Конституционния съд, нямам и право”, заяви Първанов.

 

Що се отнася до острите бележки на бившите другари от БСП, че няма да търпят АБВ да им размахват пръст, Първанов избра да е позитивен.

 

„Ще отговорим с любов. На всяка такава остра реплика ще подаряваме една червена роза”, заяви Първанов.