12 души са задържани, с обвинения е активист на ДПС и един общински съветник от Движението

 

Полицейска обсада в Галиче. Скандалният кмет на селото Ценко Чоков е арестуван.

 

Над 100 жандармеристи, полицаи и прокурори влязоха във врачанското село. Освен кмета, задържани са сина му и още 10 души. 

 

Още по темата

Кметът Чоков и синовете му са задържани тази сутрин. Полицаите са претърсили близо 50 къщи в селото. Една от първите била на кмета. В акцията са задържани 12 души. 

 

Ценко Чоков беше държан в кметството днес в продължение на часове. Адвокатът му пристигна в ранния следобед. 

 

Разследването е за организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи, действаща в региона на селото.

 

С обвинения са Сашо Димитров, активист от ДПС, и Кристин Касъмов, общински съветник от ДПС.

 

Полицейската акция е и заради поредните подпалени автомобили в Галиче. Преди два дни собственикът им Венцислав Николов обвини Ценко Чоков, че той е драснал клечката. Николов обаче не издържа теста с полиграф и се озова в ареста.

 

 

 

Акцията коментира и премиерът Бойко Борисов тази сутрин в предаването „Здравей, България". 

 

 „Стотина полицаи ги налазиха сутринта. В акцията участват ДАНС, БОП. Вчера планираха операцията. Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи оттам”, коментира пред Нова премиерът Бойко Борисов. „Към 6.30 часа имаше към 11 арестувани”, каза Борисов.

 

 

Днешната акция е само два дни след последните палежи на автомобили в селото. Кметът на Галиче Ценко Чоков твърди, че няма нищо общо с палежа, а Окръжната прокуратура във Враца разследва случая. До настоящия момент са извършени два огледа на местопроизшествието с участието на експерти. Иззети са обтривки от запалените МПС, назначени са химически експертизи. Разпитани са множество лица, имащи отношение към случая. Продължава издирването на извършителя на престъплението и събирането на доказателства.