Русия редовно предизвиква гнева на Япония с военни обекти на два от спорните острови

Русия взе небивали мерки за укрепване на военните си бази в района на Арктика и Курилските острови, над които Москва и Токио имат териториални претенции, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от "Франс прес" и БТА. 

Още по темата

 

"За да предотвратят възникване и на най-малката заплаха, правителството и Министерството на отбраната взеха небивали мерки за развитие на военната инфраструктура" в тези зони, посочи в комюнике командващият Източния военен окръг генерал Сергей Суровикин.


"От 2016 до 2020 г. развитието на военната инфраструктура в района на Арктика и Курилските острови ще бъде приоритет", посочи генералът пред агенция Интерфакс и уточни, че това решение е било взето в края на март. 


Спорът за четири острова от Курилския архипелаг, анексирани в края на Втората световна война от Съветския съюз, за които претендира и Япония, тровят отношенията между Москва и Токио от десетилетия. Заради този проблем двете страни и до днес нямат подписан мирен договор. 


Преговорите за четирите вулканични острова, които японците наричат Северни територии, са в мъртва точка, откакто през март 2014 г. Русия анексира украинския полуостров Крим - акт, заклеймен както от Запада, така и от Япония, припомня "Франс прес".  


Суровикин днес съобщи също, че експедиция, състояща се от шест кораба и 200 участници и ръководена от отбранителното министерство, ще проучи възможността за създаване на архипелага на морска база на руския Тихоокеански военноморски флот. 


В началото на май след дискусии в руския курорт Сочи с президента Владимир Путин, японският премиер Шиндзо Абе каза, че има известен напредък към мирен договор с Русия. 


Москва редовно предизвиква гнева на Токио, изграждайки военни обекти на два от спорните острови. През март тя обяви разполагането на архипелага на системи за брегова отбрана и безпилотни самолети.