Шоуто ще е най-впечатляващо от Австралия и Нова Зеландия

Марс днес се доближава максимално до Земята, нещо което не се е случвало от 2005 г., съобщи в. "Гардиън", цитиран от БТА. 

 

Максималното сближаване ще е в 21,35 ч. по Гринуич. Тогава Червената планета ще е на 75 милиона километра от нас. Въпреки близостта Марс няма да се вижда добре от Европа, защото е много ниско на хоризонта.  

Още по темата

 

Шоуто ще е най-впечатляващо от Австралия и Нова Зеландия, където Марс е високо на нощното небе, между яркочервената звезда Антарес и планетата Сатурн. 

 

Земята и Марс се приближават на всеки две години и два месеца. Това става, защото планетата ни догонва Марс и го задминава, като бегач на вътрешен коридор по писта. Явлението се нарича опозиция. При някои опозиции сближаването е по-голямо. Заради елиптичната орбита на Марс има значение дали Земята го догонва, когато е близо до Слънцето или далече.

 

При следващата опозиция през 2018 г. Марс ще е с 15 милиона километра по-близо до нас, т.е. на 58 милиона км. 

 

Тази близост ще даде възможност на специалистите да направят по-подробни снимки, особено с телескопа "Хъбъл".

 

Разстоянието между Земята и Марс варира и може да достигне 400 милиона км заради непрекъснато променящото се положение на двете планети, докато обикалят Слънцето по овалните си орбити. 

 

Марс се е доближавал и повече до Земята. През август 2003 г. той беше само на 56 милиона км. Подобно сближаване обаче ще има отново чак след 300 г.