Миролюба Бенатова ни среща с едно от лицата на гей общността

 

Миролюба Бенатова ни среща с еднополово семейство от две дами, които живеят заедно, избрали са да създадат деца и да ги отгледат заедно. Едната е родила дете с донор, което сега е на 4 години. Другата сега е бременна с близнаци.

Още по темата


Те са консервативни жени на средна възраст. Росица - от Айтос на 33 години. Златина - от Пловдив на 39 години. Златина има дете. Росица е бременна с близнаци. Дотук нищо особено. Росица и Златина живеят заедно като интимни партньори от години. Не се крият, не лъжат, че са братовчедки. Заедно са избрали и донор за детето, което вече е на 3 години. Наричат го „нашето дете”.


Двете жени са избрали да бъдат семейство с деца, въпреки че законът не им дава нито правата, нито задълженията на брака. Те вярват, че имат право да се наследяват една друга и да имат еднакви родителски права над децата, които отглеждат заедно. Срещата с тях показва едно от лицата на гей общността. То е неочаквано обикновено – ориентирано към дом, семейство, бит.


„Тяхното семейство няма никаква стойност пред държавата. Ако с единия стане нещо, другият няма как да му помогне. Факт е обаче, че няма статистика или научна фактология, която да казва, че гей двойките възпитават лоши хора. Дори статистически погледнато по-голяма част от престъпленията са извършени от хетеросексуални двойки”, коментира в студиото на "Здравей, България" Миролюба Бенатова.