Много хора нямат пари да заменят загубеното

 

Във Франция изчисляват щетите от големите наводнения. И докато нивата на реките, още не са спаднали, се готвят да посрещнат 2 милиона гости от чужбина само за месец. В петък започва Европейското първенство по футбол. А страната домакин се бори с терористични заплахи, масови стачки и природни бедствия.

Още по темата


За хиляди французи е време за равносметка. Наводнени къщи, унищожени мебели и автомобили.
„Не знам какво ще правя. Работих ден и нощ в продължение на 2 години, за да построя този дом”, разказва Лиляна, жител на южните предградия на Париж.


Водата е унищожила всичко. Много хора нямат пари да заменят загубеното.


„На една заплата съм, самотна майка. Сама боядисах цялата къща. И за един ден – катастрофа”, добавя Лиляна.


Десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си. Правителството обяви , че отделя допълнителни пари за справяне с последствията от бедствието.


„Тези средства ще бъдат харчени от управниците на регионите. Които имат координация с хората по места и знаят, какви са най-належащите им нужди”, заяви министър-председателят на Франция Манюел Валс.


Четирима загинаха, а над 20 бяха ранени по време на наводненията. Все още не са изчислени материалните щети. Въпреки това и днес властите казаха, че положението е под контрол. И наводненията няма да повлияят на провеждането на Европейското първенство.

 

Париж след потопа и преди Европейското. 4 дни до голямото събитие, екипите на Нова, вече са в сърцето на лятната столица на футбола. Очаквайте включванията на Яна Николова и колегите ни от спортна редакция. От 10-ти юни Европа става футбол. А Нова става футболната телевизия на България.