Целта е спортното събитие да протече при оптимална безопасност на стадионите

Във връзка със започващото в петък едномесечно Европейско първенство по футбол, от днес в парижкото предградие Лон работи Център за международно полицейско сътрудничество. Центърът беше открит от френския вътрешен министър Бернар Казньов, информира БГНЕС.

Още по темата

 

Казньов изтъкна, че усилията са насочени към това международното спортно събитие да протече в условията на оптимална безопасност на стадионите, в пространствата за запалянковци и в градския транспорт.

 

Министър Казньов посочи, че футболното първенство се провежда в „изключителен контекст”, имайки предвид терористичната заплаха, с която Франция се сблъсква през последните години.

 

Координационният център в Лон ще има централна роля в организацията на оперативната работа на полицаите по време на спортните прояви. В дейността му активно ще участват представители на всички държави-участнички в турнира. Става дума за 50 полицейски служители – по двама от всяка държава, специализирани в работа по време на крупни международни събития. Особено ценна ще е информацията, която полицаите ще обменят с колегите си относно обичайни прояви на феновете от техните държави.

 

Френският вътрешен министър съобщи, че по време на Евро 2016 във Франция ще бъдат изпратени 180 чуждестранни полицаи от 23 държави. 50 служители на реда ще бъдат в самия координационен център, а останалите 130 – в градовете, където ще се играят мачовете. Чужденците ще бъдат прикрепени към мобилни полицейски екипи. Чуждите полицаи ще следят отблизо активността на запалянковците – техни сънародници по време на участието на съответния национален отбор на шампионата.

 

Като цяло, за безопасността по време на Евро 2016 ще се грижат над 90 000 души. Ще бъдат включени 77 000 служители на вътрешното министерство (35 000 полицаи, 30 000 жандармеристи, 5000 граничари, 2000 командоси от специалните части). Освен това за реда и сигурността ще се грижат 10 000 войници, 5 200 служители на гражданска отбрана, 2 500 пожарникари и спасители и 300 сапьори.

 

Министърът на вътрешните работи изтъкна, че специализираните подразделения за бързо реагиране на националната полиция и на жандармерията ще са в състояние на постоянна бойна готовност в непосредствена близост до фен зоните, за да се намесят и при най-малка опасност.

 

Във Франция е в сила извънредно положение след терористичните актове на 13 ноември 2015 година, когато ислямисти убиха в Париж 130 души, а над 400 бяха ранени. Първата цел на терористите тогава беше „Стад дьо франс” в парижкото предградие Сен Дени. В присъствието на френския президент Франсоа Оланд там се играеше приятелски мач Франция–Германия.