Какво още разказват хората от селото за своя кмет?

Отново напрежение във врачанското село Галиче. От двата лагера за и против Ценко Чоков заваляха отново взаимни обвинения за заплахи, обиди и терор, въпреки че кметът и малкия му син остават в ареста.
 

„Касъм Касъмов, (който също бе сочен за част от групата на Чоков, но остана на свобода - бел.ред.) буквално изчезна от селото. Не сме го виждали. Не е спазен канонът с лицето на Ценко Чоков в църквата”, заяви в "Здравей, България" един от недоволните мъже, които се обявяват против кмета на селото. Тази сутрин те се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си за пореден път. Припомняме, че Касъм също бе сочен за част от групата на Чоков, но остана на свобода. Касъмов е общински съветник в Бяла Слатина и бивш кандидат-депутат от ДПС.


Сред сигналите, които хората подават устно пред телевизионните камери, е за кражба на ток от страна на Ценко Чоков.

 

Припомняме, че Ценко Чоков, синът му Мартин и още няколко души бяха арестувани след зрелищна полицейска акция. Съдът реши, че скандалният кмет и синът му трябва да останат зад решетките. 400 души от селото пък внесоха подписка в прокуратурата в подкрепа на своя кмет. Според противниковия лагер на кмета Чоков, подписите са събрани на сила. От другия му син, който не е в ареста.


„Спас Чоков обикаля с джипове с мутри, тормозят хората, насилствено събират подписи. 400 подписа и повечето от тях са фалшиви”, заяви пред Нова Веселин Тушинов.


Съпругата на арестувания кмет отрича обвиненията.

 

 

„Ние сме жени и не можем да подпишем никой на сила, нито да ги накараме. Инициативата е наша, на жените, защото останахме сами, мъжете ни са прибрани, инициативата е наша и хората се съгласиха да го подкрепят”, заяви съпругата на Ценко Чоков – Цветелина.


Различни са версиите и за това събирани ли са насила подписи от родители, отишли да вземат децата си от детската градина в селото. Написали му личностна характеристика и я изпратили в съда. Едно от нещата, които посочили е, че плаща детската градина на 50-те деца, които я посещават.


„Давал е пари за закупуване на играчки, също така на много голяма част на материалната база в детската градина. Много ни помогна със закупуването на тези климатици, тъй като отоплението години наред беше много неефективно. Тук сме посочили, че дори многократно е дарявал хранителни продукти”, добавя Вера Кременска - счетоводител в детската градина в село Галиче.


Кухнята в градината също била ремонтирана от него. Ценко Чоков дори лично косял тревата в градината. А негов плакат виси над вратите в детското заведение.


В подкрепа на Чоков добри думи за него в съда изпратили кметът на Бяла Слатина, както и директорът на училището в Галиче. Селският свещеник отец Галин пък написал благодарствено писмо към Ценко Чоков, защото дал пари за смяна на дограмата в храма. Вандали обаче изкъртили надписа на стената на църквата, на който пишело, че именно кметът е дарител.


По повод думите на счетоводителката в детската градина в село Галиче, хората се възпротивиха с думите: „Верка е част от престъпната група на Ценко Чоков. Тя успя да назначи и майка си в детската градина”.


За ареста и проблемите си, семейството на Ценко Чоков обвинява конкретен човек - Веселин Попов, известен с прякора Лунгара.


„Да се каже, кой е човека Лунгара, който ни обвинява. Има доста дебело криминално досие, там всичко е документирано и може да се провери. Има заведени срещу него обвинения за доста тежки обвинения. Нека да проверят човека, който ни обвинява и да решат, кой е по-прав, Ценко или Лунгара и кой е повече виновен”, обясни съпругата на Ценко Чоков – Цветелина.


Веселин Попов - Лунгара отказа коментар пред камерата ни.


Репортер: Биляна Борисова