Депутати от ГЕРБ и Реформаторите нападнаха културния министър Вежди Рашидов

Управляващи срещу управляващи заради къща-музей на Тодор Живков. Депутати от ГЕРБ и Реформаторите нападнаха културния министър Вежди Рашидов в спор - трябва ли да съществуват музеи на комунистически лидери?
 
Приятелският огън дойде заради съществуването на няколко музея, посветени на комунистическия режим. И в ГЕРБ и в Реформаторския блок се намериха противници. 
 
„На какво основание министерството допуска съществуването, а ще допълня и финансирането на такива музеи, величаещи комунистически лидери, чиято дейност е престъпна и е насочена към собствения им народ”, попита Методи Андреев от ГЕРБ. 
По темата
 
„Задавате ми винаги най-хубавите въпроси, понякога се чудя”, отговори Вежди Рашидов. 
 
Добрият тон обаче леко се смрачи заради една конкретна къща-музей - тази на Тодор Живков в Правец, която до днес посреща гости и им разказва история. За едни - вярна, за други - не. 
 
„Да сте видели в Германия да има къща-музей на Хитлер? Да го възхвалява?”, попита Мартин Димитров от Реформаторския блок.
 
„Да, къща музей на Хитлер има. Аз съм вечерял в къщата на Мусолини”, отговори Вежди Рашидов.
 
Депутатите излязоха с аргумента, че музеите в Германия описват престъпленията на режимите, а не ги възхваляват. Министърът на културата пък ги посъветва да не се опитват да изтрият историята с гумичка.
 
„Човек, който не е построил нещо, няма право да руши нищо. Аз града музеи, това е ваш проблем, ако искате – закрийте държава”, заяви Вежди Рашидов.
 
Къщата на Тодор Живков в Правец е частна собственост и е отворена за посетители с разрешение на наследниците, обясни министърът.