"Много съм щастлив, че гербът е отново на гърдите ми", заяви силовият атлет

Силовият атлет Ицо Мусков грабна златото в дисциплината мъртва тяга на Европейското първенство по силов трибой 2016 (WPC European Championship 2016) в Англия. Престижното състезание се проведе от 6 до 12 юни в английския град Манчестър. Над 500 от най-добрите атлети на Стария континент премериха сили в дисциплините: лег, мъртва тяга и клек.
Въпреки тежката контузия на Мусков и абсолютната забрана на лекарите да участва в шампионата, спортистът замина за Англия, за да представи страната. Две седмици преди състезанието по време на тренировка след няколко опита да подобри световния рекорд на лег и в следствие на преумора, Ицо Мусков получи огромно разкъсване (над 60%) на десния гръден мускул.

По темата

„Лекарите бяха категорични, че не трябва да се явявам на състезанието, но успях да се закрепя и да събера сили да замина. Исках на всяка цена да покажа до какво ниво съм стигнал. Поех всички рискове и на собствена отговорност реших участвам само в дисциплината мъртва тяга“, споделя европейският шампион.

Мусков се състезава в категория до 125 кг. в дисциплината мъртва тяга и още от втория опит успя да се наложи над конкурентите с 340 кг. Атлетът направи и трети опит за нов световен рекорд на 380.5 кг.

„Малко не ми достигна да подобря световния рекорд в мъртвата тяга, но предвид, че все още съм с кръвоизливи по цялото тяло, това е повече от успех за мен. Нямам думи да опиша радостта си, много съм щастлив, че гербът е отново на гърдите ми. За пореден път доказах, че духът е над тялото, въпреки болките и раните. Надявам се бързо да се възстановя и да успея да се завърна в още по добра форма за предстоящото световно първенство есента в САЩ“, коментира с оптимизъм силовият атлет.

Ицо Мусков стана вицешампион в мъртвата тяга на Световното първенство по силов трибой в Португалия през 2015. От Европейското първенство по силов трибой в Рига през 2015 г. Мусков се завърна с два сребърни медала, съответно в дисциплините мъртва тяга и лег. Софиянецът се изкачи на третото място и на световния кръг по мъртва тяга в категорията до 125 кг. на Световното първенство по силов трибой в Маями 2014 г.