Тя е била извадена от отбора, заяви кръстникът на "златното ни момиче"

"Знаех от старши-треньора Ина Ананиева, че Цвети Стоянова има здравословен проблем,

По темата

за който не се говореше, защото явно е бил много личен". Това заяви за "Здравей,

България" бившият председател на Федерацията по художествена гимнастика Мария Гигова, след като вчера едно от "златните ни момичета" Цвети Стоянова опита да се самоубие. 

"Мисля, че не ставаше въпрос за физическа травма, но не знам какво е било. Не става въпрос за проблем на душата", уточни Гигова. 

"Не можем да влезем в душата на това момиче и да разберем защо това се е случило. Не мога да си го обясня. Всички имахме много добро отношение към нея", допълни тя. 

Тя е настанена в реанимацията, а медиците продължават да се борят за живота й. Цветелина Стоянова все още е в тежко състояние. 21-годишната гимнастичка е с множество травми по тялото, а лекарите от "Пирогов" я оперираха в продължение на часове.

Говорителят на "Пирогов" Мария Пойразова посочи, че тя има сериозни травми в областта на гръдния кош, корема и прешлените. Към настоящия момент тя не е в съзнание и е поставена на апаратна вентилация, което значи, че не може да диша самостоятелно. Тя потвърди, че състоянието на шампионката ни е стабилизирано, но животът ѝ още е в опасност. 

„Смятаме, че става дума за опит за самоубийство, няма каквито и да е първоначални индикации за опит за умишлено умъртвяване на момичето. Надяваме се да се оправи.

Първоначалната информация е, че се касае или за опит за самоубийство или за случайно падане, тъй като парапетът на терасата, от която е паднала, е доста нисък”, обясни пред Нова говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

"Доколкото разбрах от баща ѝ, тя е била извадена от отбора и това ѝ е повлияло", заяви кръстникът на Цветелина Ангел Ангелов.

Не може спортист от такъв ранг и в такова състояние да се остави така. Казаха, че Цвети не е искала да замине за Израел. Треньорът е най-големият психолог. След като са разбрали в какво състояние е, да го оставят това дете и да се стигне до това положение… не намирам думи", заяви за "Здравей, България" треньорът по бокс Ангел Ангелов. 

"Ако кръстникът на Цвети е поставил диагноза, той трябваше да бие камбаната, да хване детето и да го заведе веднага на психиатър", отговори Нешка Робева. 

"Не знам защо психологът не е уловил това състояние. Имало е възможност тя да открие това, ако е специалист в тази област. А тя е спортен психолог. Приходяща е и не е непрекъснато с децата", каза тя. 

"Цвети по свое желание отказа да участва на Европейското първенство, въпреки усилията на всички да я разубедим - на момичетата, на Ина Ананиева и моите". Това написа Илиана Раева в социалната мрежа след инцидента със "златното ни момиче" Цвети Стоянова.

 „Когато човек е подложен на екстремно натоварване, в зависимост от своя капацитет, той отслабва психически. И в един момент нещо наистина дребно може да го извади от релсите”, коментира психиатърът Цветеслава Гълъбова. 

По думите ѝ има начин това състояние да бъде уловено от близките и е важно в такива случаи да има превенция. 

"Съвременният бич е стресът, на който сме подложени, и очакванията, които всички имат към нас. Постоянното повтаряне, че трябва да успеем и да бъдем на върха", заяви тя.