Медици твърдят, че за тази услуга се плаща 100 лева

България е на първо място по брой болници на глава от населението в Европа, но и на челно място по смъртност. 

По темата

Парите за здраве се увеличават всяка година, но никога не стигат. Болниците са търговски дружества и трябва да печелят. Принципът – повече пациенти, повече пари. Целта – нашите здравни вноски. Средството – клиничните пътеки, които никой не знае как се остойностяват. 

Принципът, на който трябва да се карат спешните пациенти, е най-близкото лечебно заведение, в което може да бъде оказана помощ. Такава е заповедта, издадена от Здравното министерство миналата година. Това обаче невинаги се случва. 

„Линейките водят пациентите в определени болници. Плаша се 100 лева и това е публична тайна”, коментира проф. Генчо Начев – директор на болница “Св. Екатерина”. 

Преди няколко месеца майката на Марияна Ганева пристига в София, за да помага на дъщеря си в отглеждането на малко дете. Един ден семейството ѝ я намира паднала на земята. По неясни причини линейката с майката на Марияна, която е в столичния квартал “Хаджи Димитър”, не отива в ИСУЛ, подминава Окръжна болница, “СофияМед”, не поема към желания от пациента “Пирогов”, а се озовава в ортопедична болница “Витоша”. Там обясняват, че трябва смяна на тазобедрена става. Спешно. С началото на операцията настъпват усложнения. Жената е преместена в друга болница, но лекарите не могат да я спасят и тя умира. 

Това не е единственият случай. Преди няколко седмици от фитнес близо до Околовръстното шосе викат линейка, защото млад мъж се е почувствал зле. Пристигналите на място медици му обяснили, че трябва да го откарат в „СофияМед”, въпреки че три болници са на почти еднакво разстояние от фитнеса. След като отказва офертата, пациентът хваща такси и отива в избраното от него лечебно заведение.

Контролирането на притока на пациенти през линейките е един от лостовете за влияние на приходите на болниците. Съществуват и наказателни акции. По неофициална информация през последните месеци на служителите на „Бърза помощ” е дадена устна заповед да не карат болни в „Сити клиник”. 

Още по темата гледайте тази неделя в "Разследване"!