"Против" еврочленството на страната се обявиха 51,9% от британците

Британците решиха - излизат от Евросъюза. Европа и светът са в шок. 51, 9% от британците поискаха Обединеното кралство да излезе от Обединена Европа и нарекоха днешния ден - Деня на свободата. Срещу тях - 48,1%, предпочитат да останат. Разликата между „за” напускане и „против” е около 1,3 милиона души. Решението на Великобритания предизвика политическо и финансово цунами. Британският премиер Дейвид Камерън подаде оставка

По темата

„Ще направя всичко възможно в следващите седмици да закрепя кораба над водата, но не мисля, че е правилно да съм капитана, който ще поведе страната в новата й посока”, заяви Камерън.

Лидерът на крайнодесните Найджъл Фарадж пък обяви, че е дошъл "Денят на независимостта".„Слънцето днес изгря над независима Великобритания. И вижте - дори и времето се оправи”, заяви Фарадж.

За независимост заговориха и в Шотландия и Северна Ирландия. Ще я поискат с референдум, защото вече не желаят Обединено кралство - искат си Обединена Европа. 

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън - лице на кампанията за напускане и много вероятен бъдещ британски премиер, обяви, че хората са гласували със сърцата си, а сега страната ще има собствени закони, данъци и контрол върху границите си.

„Нищо няма да се промени през този кратък период, освен да започнем работата по изразяване на волята на народа и да извадим страната си от тази противоестествена система”, заяви Джонсън.

Brexit предизвика финансови трусове, лирата се срина, а управителят на централната банка увери, че се взимат мерки срещу колапс в икономиката. 

След Brexit британците се разделят с Европа и са по-разделени отвсякога. Картата на кралството изглежда така - Англия и Уелс срещу Шотландия и Северна Ирландия. Вотът раздели англичаните на столица и провинция. В Лондон мнозинството гласуваха „за” оставане в Евросъюза. В Уелс – за напускане. Обратен е резултатът в Северна Ирландия. Там вече открито заговориха за обявяване на независимост от Лондон. За същото се говори и в Шотландия - там резултатът е най-категоричен – 62% са „за” оставане в Евросъюза.

Междувременно Брюксел се събуди с шоков удар, но не неподготвен за сценария с британското напускане на ЕС. Европейските лидери дадоха в ход план за действие за ограничаване на щетите, който предвижда мерки за успокояване на финансовите пазари, за гарантиране на европейската валута, както и за единството и стабилността на страните от континента. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи резултата като драматичен и исторически, но не и повод за истерия.      

„Няма начин да се предвидят всички политически последици от това събитие, особено за Обединеното кралство. Това е исторически момент, но със сигурност не и момент за истерични реакции. Искам да уверя всички, че ние сме подготвени и за такъв негативен сценарий”, заяви Туск.

„Очакваме правителството на Обединеното кралство възможно най-бързо да приведе в действие решението на британския народ, независимо колко болезнен ще бъде този процес. Всяко забавяне ще удължи несигурността”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Представители на крайнодесни партии в Европа приветстваха резултатите от референдума във Великобритания. Мнозина вече призоваха примерът на Лондон да бъде последван от други страни. Холандският политик Геерт Вилдерс заяви, че сънародниците му също заслужават референдум. Лидерът на крайнодесния национален фронт във Франция - Марин льо Пен, нарече резултата от британския вот „победа на свободата“ и призова за подобни референдуми както във Франция, така и в останалите страни от Евросъюза

Един от силните аргументи, с които надделя агитацията за излизане от ЕС, е фактът, че годишната вноска на Великобритания в съюза е 13 милиарда паунда, което е повече, отколкото страната получава от съюза.

След обявяването на окончателните резултати от Brexit за първи път в историята ще се задейства член 50 от Европейския договор. Съгласно него, излизането от общността става за срок до две години, през които се договарят условията по раздялата. Както при всеки развод, основният въпрос са парите.

Какво ще се случва оттук нататък – предстои да видим.

Репортери: Надежда Узунова, Антоанета Николова