Те подозират, че целта е да се очерни заведението

Ден след като ви разказахме как майка записа крясъци и обиди към децата в столична детска градина, пред камерата на Нова застанаха родители на деца от същата група. 

По темата

Те се обявиха против арогантното отношение към децата, но защитиха педагозите в детското заведение.  Родителите подозират, че целта е да се очерни детското заведение и твърдят, че персоналът е прекрасен. 

От Асоциация "Родители" обаче допускат, че до напрежението се е стигнало след неадекватна реакция от страна на ръководството на детската градина.  „Сигурна съм, че тази майка е потърсила разговор и като не е получила адекватен отговор е предприела този запис”, коментира Цвета Брестничка от асоциацията. 

„Недопустимо е да се нарушава Етичния кодекс за работа с деца, в който основното е да не се накърнява достойнството на детето”, подчерта началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. 

Масов проблем в детските градини и в училищата в София е свръх натовареността на педагозите и възпитателите, защото групите и класовете често са от по 30 деца. 

„Ангажимент на Общината и на Инспектората е да няма групи с по 30 деца. Това се отнася за групите и за училищата”, коментира Брестничка. 

За да не се стига до изпускане на нервите и безконтролни ситуации, персоналът в училищата и детските градини трябва да се преквалифицира редовно, а и да разполага с достатъчно време за почивка, категорични са експертите.