Масовите проверки ще следят основно дали ни лъжат в километража

Държавата погва търговците на коли втора употреба. Масовите проверки по автокъщи и салони ще следят основно дали ни лъжат в километража.
 
По време на проверките инспекторите от Комисия за защита на потребителите (КЗП) следят дали обявената информация съответства на реалната. Инспекторите основно следят годината на производство, пробега, типа двигател и мощността. Проверките се правят на терен – в автокъщи, както и сайтовете за продажба на автомобили.
 
Когато Николай избира нова кола за себе си, е воден от старото правило, че евтиното излиза скъпо. 
 
Невинаги обаче параметрите от табелите по автокъщите съвпадат с параметрите в документите на колата. Доказват го и жалби. Затова инспекторите тръгват на проверки. Първо се описват обявените данни. А след това се преглеждат и всички документи.
 
За да проверим дали ни лъжат с километрите, влизаме в този автосервиз. 
 
Така дори при пълна проверка трудно може да се установи дали километражът е превъртян. И то само при новите коли, със съвременна електроника.
 
Експертите препоръчват преди покупка – всяка кола да мине през проверка в сервиз. 
 
Ако при проверките се установи подвеждаща информация, търговците на коли втора ръка могат да отнесат глоба до 30 хиляди лева, а при повторно нарушение – до 50 хиляди лева.