Ще има базисна цена

По темата

От догодина ще има базисна цена на чадърите и шезлонгите на българските плажове – 2, 3 и 4 лв. Изискването ще бъде заложено във всички процедури за отдаване на концесия на морски плажове, които предстои да бъдат обявени, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерския съвет.

Ангелкова очаква така да се намалят цените на плажните принадлежности. По думите ѝ се залага 40% тежест за предлаганата цена за един брой чадър и шезлонг при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия, като във всички формули се определят базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг. Цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта и наличието на леглова база в населеното място, до което се намират.

За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.

Тя обясни, че всички концесии, които изтичат, ще бъдат отдавани по новата методика. Сред тях са и 15 големи посещавани плажа (Несебър – стар град, Дюни, трите части на плажа на Св. Влас и др.). За действащите договори ще бъдат водени индивидуални разговори за прилагане на новите правила.