54 градуса са измерени в Кувейт

Максималните 54 градуса са новият официален рекорд за жега в света. Официален, защото през в началото на миналия век в Долината на смъртта в Калифорния температурите са достигнали 56,7 градуса. Десет години по-късно в либийската пустиня военните бази отчели 58 градуса, но и в двата случая измерванията са направени с уреди със съмнителна точност и не се приемат за официални.
 
В Кувейт преди дни беше измерена най-високата температура на планетата – 54 градуса. И само с няколко градуса разлика Ирак се нарежда плътно зад Кувейт по рекордни жеги. 51 градуса показаха термометрите в Багдад.
 
На Арабския полуостров жегите традиционно са големи, но експертите очакват да става още по-топло. 
 
По темата
„Тъй като глобалното затопляне си оказва думата, ще имаме все повече такива екстремални високи температури, които ще бъдат макар и за кратко ще се получават и тук при нас можем да очакваме по-високи температури през следващите години”, смята синоптикът Даниел Пенев.   
  
Освен големите горещини ни очакват и мощни магнитни бури. Пикът им ще е утре. В такива дни по-уязвими са хората, които имат сърдечни проблеми.
 
„Трябва да внимават повече, да си проследяват кръвното, да наблюдават върху себе си дали имат някакви неприятни усещания, болки, стягания в гърдите и да се обърнат към съответния специалист, ако имат такива оплаквания”, препоръча д-р Лилия Демиревска, кардиолог във ВМА.
 
В такива дни зачестяват случаите на инфаркти и аритмии. Затова и болните трябва да са по-внимателни.
 
В началото на 20-ти век е имало толкова мощна магнитна буря, че е спряло електричеството в цял град. Така че, според експертите, утре може да има смущения в мобилните оператори и някои хора да се чувстват неразположени, но не ни очаква нищо страшно или невиждано.