ДАНС и от Агенцията за бежанците не са намерили нищо обезпокоително около личността му

Няма данни терористът от атентата в Ансбах да е бил радикализиран по времето, когато е бил в България. Специалистите от ДАНС и от Агенцията за бежанците не са намерили нищо обезпокоително около личността му и затова той е получил хуманитарен статут.

По темата

В Центъра за бежанци в столичния квартал „Овча купел”. Именно тук атентаторът живял в продължение на няколко месеца докато чака статут. Сириецът поискал закрила от българските власти през есента на 2013 г., а три месеца по-късно получил хуманитарен статут. През това време бил настанен в центъра и имал право да излиза свободно. За този период, нито пред ДАНС, нито пред експертите от Агенцията по бежанците, нападателят от Ансбах не показал елементи на радикализация.

Във видео с прикрито лице атентаторът от Ансбах се кълне във вярност на „Ислямска държава”. Клипът е открит в един от телефоните на нападателя. А в него той призовава за още нападения. И атаки срещу германци.  За пръв път се посочва официално името на сириеца – Мохамед Далел. Пред нашите власти обаче атентаторът по нищо не показал, че е готов на радикални действия.

„За нас е изключително важно становището на ДАНС дали това лице не представлява заплаха за националната сигурност. След като няма отказ, може да предложим, че лицето е било нормално”, коментира Петя Първанова, председател на Държавна агенция за бежанците.

Нищо обезпокояващо не показали и интервютата с Мохамед, проведени от експертите тук, в центъра за бежанци в Овча купел. Елеонора Николова е една от тези, които са разговаряли с Мохамед.

„Познах го по снимката. Беше абсолютно уравновесен човек. Не е имало никакви проблеми с него”, разказа Елеонора Йорданова от Регистрационно-приемателния център в София.

Това показва и досието му в центъра. Сириецът пристигнал у нас в края на 2013 г. и поискал международна закрила. Бил вдовец, но не е ясно как точно е влязъл в страната. Докато получи статут, в продължение на 3 месеца, атентаторът е живял в някоя от стаите в центъра в „Овча купел”. През това време е имал право да се движи спокойно и да излиза необезпокоявано.

Кой чужденец какъв статут ще получи решават експертите в центъра. С помощта на преводачи те установяват самоличността им, пътят им до страната ни, както и начина им на живот, образованието и семейното им положение.

„Всяко едно интервю се прави за отказ. Това е с цел да се събере максимум информация, защото се пише по-трудно отказ, отколкото един статут”, обясни Елеонора Йорданова, от Регистрационно-приемателния център в София.

По време на интервютата се следи всеки жест, детайл и дори особеностите на диалекта. За да се състави и пълен психологически профил. А при най-малък проблем – се сигнализират психолози и органите на реда. След интервюто на Мохамед станало ясно, че не отговаря на критерии за бежанец. Затова получил  хуманитарен статут.

„След като получи статут може да излезе на квартира или да напусне пределите на страната”, коментира Петя Първанова, председател на Държавна агенция за бежанците.

Така в края на декември се наложило мъжът-камикадзе да напусне центърът в „Овча купел” – след това сменя 3 квартири в София. А от тогава пътят му се губи. До септември 2014-та. Когато германските власти поискали той да бъде върнат отново в България. Но тъй като вече имал статут – държавата ни отказала.

Мигрантите продължават да използват България като транзитна страна. В момента в центровете на Агенцията по бежанците са настанени около 1380 души при капацитет 5130. От началото на годината през центровете са минали 7800 души, но само 280 са получили статут на бежанец.

Германският канал N-TV публикува писмо, за което твърди, че е на самовзривилия се Мохамед. В него той казва, че е малтретиран в България и затова не е искал да се върне. Бил бит от българската полиция, защото не е искал да даде отпечатъци от пръстите си. Задържан бил за два месеца в единична килия и му била отказана медицинска помощ, въпреки че пристигнал у нас ранен. След като е бил преместен в софийски бежански лагер, хуманитарна организация се е погрижила за него, завела го е на лекар и после в болница. Но операцията в България не е била възможна и затова са го преместили в Австрия. Германската медия уточнява, че не може да гарантират истиността на изказванията на Мохамед.