Плешивият орел си отиде от този свят на 94-годишна възраст

Индианският вожд Дейвид Болд ийгъл (Плешивия орел), познат от наградения с Оскар американски филм с Кевин Костнър „Танцуващия с вълци” (1990), почина на 94 години. Плешивия орел е внук на вожда Белия бик, който се е сражавал в прочутата битка при Литъл биг хорн през 1876 г. Снимал се е в повече от 40 филма, и беше лице на индианското племе Дакота. Плешивия орел е починал в дома си в резервата „Чайен ривър”, където е роден през 1919 г., информира БГНЕС.

По темата

През Втората световна война индианецът пристига в Европа като част от американския корпус. Участвал е в десантите в Италия и Нормандия, където е ранен. Носител е на Сребърна звезда за храброст.

След войната Плешивия орел става барабанист в групата „Клиф кийс биг бенд”. Известно време е и танцьор, но се отказва, след като неговата партньорка и съпруга Пени Ретбърн загива в автомобилна катастрофа. Тогава Дейвид Плешивия орел започва кариерата си в Холивуд.

В началото е инструктор на звездите, между които е и Джон Уейн, когото учил да язди и да стреля с пистолет. Бил е и дубльор на Ерол Флин.

Постепенно става актьор, а в продължение на десетилетия е и рекламно лице на щата Южна Дакота.

Последната му роля беше в „Neither Wolf Nor Dog”, чиято премиера беше миналия месец на фестивала в Единбург.

Извън света на шоу бизнеса Плешивия орел беше избран през 2001 г. за ръководител на Асоциацията на индианските народи като признание за неговите заслуги в борбата за правата на коренното население на САЩ.

Плешивия орел ще бъде погребан днес на националното гробище в Старгис.