Освен това се страхуват да пътуват в градския транспорт и да посещават развлекателни мероприятия

Мнозинството германци не са съгласни с мнението на федералната канцлерка Ангела Меркел, че страната ще се справи с миграционната криза. Това показват данните от социологическо проучване, направено от социологическия институт YouGov по поръчка на агенция ДПА. В изследването са взели участие 1017 граждани на Федералната република.

„Ние ще се справим с това“, повтаряше много пъти Меркел, за да убеди своите съграждани, че Германия ще преодолее кризата с мигрантите. За последен път тя произнесе тези думи в четвъртък по време на голяма пресконференция, посветена на въпросите на външната и вътрешна политика.

По темата

66% от запитаните не споделят мнението на Меркел, предаде БГНЕС. Въпросът към тях бе зададен така: „Как се отнасяте към това, че Меркел на фона на големия брой мигранти и необходимостта от тяхното приемане и настаняване, е казвала много пъти: Ние ще се справим с това“?

Друг въпрос на YouGov е свързан с опасността от терористични нападения. Германците вече не искат да пътуват с обществения транспорт и да посещават развлекателни мероприятия заради страх от терористични нападения. 

Около 14% от германците признават, че през последните три месеца са се отказали от пътувания с обществения транспорт, автобуси и влакове заради заплахата от терористични нападения. Още толкова – 14% – са заявили, че вече избягват концерти и масови събирания по случай различни празници. Други 14% не се появяват на места, където има масово струпване на хора.

Като цяло половината от запитаните са заявили, че заплахата от атентати не е променила техните навици и планове. Три четвърти обаче признават, че смятат за абсолютно вероятно извършването на нови терористични актове от екстремистката организация ИДИЛ.