Инцидентът стана при приземяването на летателния апарат

Самолет на Emirates Airlines с 300 души на борда се запали на пистата на летището в Дубай. Инцидентът стана при приземяването на летателния апарат на международното летище, информира Би Би Си.

Всички 282 пътници и 18 души екипаж са евакуирани живи и здрави, информира Sky News. От пресцентъра на правителството на Дубай информираха в Twitter, че няма данни за ранени.

Авиокомпания "Емирейтс" заяви, че на борда на самолета Боинг 777, претърпял днес инцидент при кацане на главното летище в Дубай, е имало пътници и членове на екипажа от 20 страни, но най-многобройни са индийците, предаде Асошиейтед прес.

По данни на авиопревозвача на борда имало общо 300 души, от тях 226 граждани на Индия, 24 британци и 11 поданици на Обединените арабски емирства. По шестима са гражданите на САЩ и Саудитска Арабия, петима пътници са от Турция, а четирима - от Ирландия. По двама са пътниците от Австралия, Бразилия, Германия, Малайзия и Тайланд, а по един - от Хърватия, Египет, Босна и Херцеговина, Ливан, Филипините, Южна Африка, Швейцария и Тунис.

Посланикът на Индия в ОАЕ, съобщи, че на летището са изпратени индийски дипломати, които са разговаряли с пътниците. По думите му много от тях са в шок, а един член на екипажа е откаран в болница за лечение.

Самолетът е пътувал от индийския град Тривандрум за Дубай.

Минути преди аварийното кацане на летището в Дубай пилотът предупредил пътниците, като съобщил че има проблем с колесника. По думите на пасажери кабинният персонал отворил всички аварийни изходи на самолета и всичките 300 души на борда били евакуирани в рамките на броени минути след кацането, разказа репортер от индийски вестник. "Матрубхуми нюз" се издава в южния индийски щат Керала, от чиято столица е пристигнал самолетът. Стотици хиляди жители на Керала работят в страните от Залива и директната авиолиния между щатската столица Тируванантапурам и Дубай е изключително популярна.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се виждат стълбове черен дим да се издигат над летището.

Минути след инцидента от аеропорта съобщиха, че се отменят всички полети, които трябва да излетят от там. Ограничението важи до второ нареждане. 

Снимки: Twitter/ЕПА/БГНЕС