За да постави рекорда си, Лукиянов вървял в продължение на една година, четири месеца и седем дни

Сергей Лукянов – 60 годишен пътешественик и спортист от Санкт Петербург, извървя 18 272 километра и стигна в столицата на лятната олимпиада Рио де Жанейро, поставяйки нов световен рекорд, информира БГНЕС. 

За да постави рекорда си, Лукиянов трябваше да върви една година, четири месеца и седем дни. Изключение в маршрута беше полетът му от Сингапур до Сантяго, за да прекоси океана.

Смелият пътешественик стартира на 1 април 2015 година от центъра на Санкт Петербург. Лукянов носеше само 7 килограмова раница. По време на пътешествието си ентусиастът износи 6 чифта обувки, съобщи мениджърът му.

Лукиянов изминаваше по 50-60 километра дневно в Русия и по около 39 километра в чужбина. На някои места спортистът трябваше да се съобразява и с визовите ограничения. В Китай например, за да не го глобят за изтекла виза, трябваше де извърви 140 километра за 2 дни.

Лукиянов финишира в Рио на 7 август. Руснакът се надява да успее да се запознае с легендарния футболист Пеле и смята да се върне в Санкт Петербург през пролетта на 2017 г. Лукиянов е майстор на спорта на СССР по спортно ходене. Участвал е в повече от 1350 състезания през 50-годишната си кариера.