"Аз в себе си съм сигурна, че няма как това да се случи", каза тя

По темата

Българска състезателка стана първата, хваната със забранени вещества на тази олимпиада. Положителни са и двете проби на лекоатлетката ни Силвия Дънекова.

Дънекова е била тествана два пъти за три дни. Първата ѝ проба от 30 юли е отрицателна. Два дни по-късно тя минава нова, внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август Международния олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба е кръвен допинг.

Б-пробата също е положителна. Следва наказание за Дънекова.

Даването на проба било за Силвия Дънекова като участие в криминален сериал.

„Когато влязох в тази допинг станция, все едно влязох във филм от местопрестъплението, машини за стотици милиони”, каза състезателката.

33-годишната атлетка твърди, че не е взимала забранени вещества в Рио: „За мен правилата са много ясни, как си представяте, че мога да взема нещо, което да излезе в кръвта ми”.

Хванатата с допинг Дънекова заяви пред БНТ, че се чувства унизена от този скандал. Според нея става въпрос за хранителни добавки, а не за допинг.

Тя добави, че причината за случващото се е войната, която самата тя е започнала срещу процедурите на Световната антидопингова агенция WADA.

"Шокът за мен беше невероятно голям. Аз в себе си съм сигурна, че няма как това да се случи. Не съм ненормален човек, да дойда на Олимпиада, да вляза в олимпийското село, да имам и минимални съмнения", заяви Дънекова, цитирана и от Gong.bg.

"Впоследствие се оказва, че шест пъти са ми въртели пробата и са намерили съмнение за метаболитен отпадък на този препарат. Това ми е много хикс и ми е много непонятно. Ако това излезе на урината на американски или друг състезател, никога няма да го изкарат като положителна проба”, подчерта състезателката.

"Не се чувствам виновна, чувствам се неудобна. Последната половин година съм винаги на проверки. На някои от проверките виждах, че те са дирижирани, виждах листче с моето име и часът на моята дисциплина, да не би случайно да ме пропуснат”, каза още Дънекова.

Не стана ясно дали спортистката си е позволила злоупотреби преди олимпийските игри. Треньорът ѝ обаче е категоричен, че през последните няколко месеца състезателката му е положила неимоверни усилия и се е подложила на големи лишения. Рискувала дори здравето си.

„Беше болна и пиеше билки, вместо лекарства, за да няма нищо. Тя е 100% чиста. Никога не е взимала забранени субстанции”, заяви Румен Ангелов , треньор на Силвия Дънекова,

Тест, направен в България, доказва, че лекоатлетката заминава за Бразилия чиста.

„Тя е заминала за Рио и е била с отрицателни проби, била е чиста, даже първата проба, която ѝ е направена в Рио, също е отрицателна”, обясни д-р Виолета Заркова, изп. дир. на Антидопингов център.

Затова и големият въпрос е защо пробите са положителни, щом като лекоатлетката не е взимала допинг нито преди, нито по време на Олимпиадата.

Още през 90-те години еритропоетинът влиза в списъка на забранените субстанции. Той стимулира образуването на червени кръвни клетки и така се повишава нивото на кислород в кръвта.

„Дисциплини  и спортове, при които качеството издръжливост е особено важно, т.е, трябва да има качествена доставка на кислород”, каза доц. д-р Евелина Милошова от катедра "Спортна медицина" в НСА .

Така нареченият кръвен допинг обаче няма как да попадне случайно в организма. Този вид препарати се слагат венозно или подкожно.

Междувременно стана ясно, че лекоатлетката е отказала да даде обяснение пред Спортния арбитражен съд.

Добромир Карамаринов, председател на Българската федерация по лека атлетика, обясни: „Тя отказа изслушване. В цял свят се употребяват забранени вещества. Тези, които ги хващат по-малко, те работят с голям щаб от хората в чистата наука и вкарват състезателите и ги изчистват навреме”.

Според новите правила на Световната антидопингова агенция при първа положителна проба наказанието е 4 години лишаване от състезателни права.

От Министерството на младежта и спорта остро осъждат поведението на лекоатлетката ни. В позицията на министерството се казва: "Недопустимо е по този начин да се руши имиджът на България и да се слага петно върху целия български спорт!"