Всички български банки преминаха успешно проверките

Банковата ни система е стабилна. Това е изводът на Българската народна банка след стрес-тестовете на системата. Проверката трябваше да покаже могат ли да реагират финансовите институции при лоши сценарии за икономиката. 

Банките са добре с капитала и всички са значително над минималните изисквания, увериха от Централната банка. Евентуални шокове в нашата и международната икономика също няма да разклатят системата, защото всички финансови институции са се представили на ниво. 

Четири от банки обаче получават препоръки от БНБ. Те трябва да увеличат капитала си, който заделят за извънредни ситуации, или да подобрят счетоводството си. 

Най-важното уточнение обаче е, че препоръките на БНБ към тези банки по никакъв начин няма да се отразят на парите на клиентите.

 
За спестяванията на хората няма страшно - банките са добре с капитала. Изводите на БНБ за 22-те проверени банки определят системата като „стабилна”. 
 
„Банковата система е доста рентабилна, т.е. банковата система прави печалба
Сега трябва да се мисли как този голям ресурс на банките да влезе в реалната икономика”, коментира финансистът Андрей Георгиев. 
 
Въпреки че летвата за устойчивост е премината от всички, от четири банки БНБ е поискала корекции. Две от тях - да си повишат капитала, който заделят за всеки случай. Другите две - да изчистят счетоводството си.
 
„Отчетите на банките реагираха с незначителни корекции. Нещо, което в други страни сме виждали в много по-големи мащаби. Мащабът на необходимата корекцията е поносим и е по силите на конкретните банки”, коментира Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките. 
 
Допълнителните изисквания обаче в никакъв случай не правят тези четири банки, посочени в публичния доклад на сайта на БНБ, по-лоши от останалите.
 
„Клиентите на банките трябва да бъдат спокойни и това, което трябва да ги притеснява, както мен като вляза в банка, е дали ми взимат висока или ниска комисиона. Нищо друго”, коментира Андрей Георгиев. 
 
След проверката банките трябва да коригират общо 665 млн. лв. в отчетите си, което е само около 1% от активите на системата. Още в четвъртък управителят на БНБ обеща, че няма да се налага държавна помощ за нито една банка.
 
„Резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет”, заяви управителят на БНБ Димитър Радев. 
 
Отдъхна си и финансовият министър. Който беше предвидил пари в хазната, ако се наложи да се подкрепят банките. Сега обаче средствата за всеки случай ще отидат за покриване на държавен дълг и така ще се избегнат нови заеми. 
 
Според Асоциацията на банките резултатите от няколко месечната проверка гарантират, че доверието в системата е заслужено.
 
„Така можем да затворим страницата и изцяло да се концентрираме върху работата с клиентите коментира Петър Андронов. 
 
Още преди да започнат проверките и стрес тестовете банкерите си знаели, че сянката на КТБ вече не тегне над системата. А оттук нататък искат от БНБ твърда ръка, да държи контрола на ниво за всички и всичко, свързано с банките.
 

Пълния доклад на БНБ може да видите ТУК

 

По темата