Това става ясно от писменото й обяснение до Арбитражния съд по спорта

Хванатата в употреба на допинг българска лекоатлетка Силвия Дънекова е обяснила наличието на забранени субстанции в пробата си с възпаление на сливиците и последващо лечение на този проблем, става ясно от писменото й обяснение до Арбитражния съд по спорта (КАС), информира БТА, цитирана от gong.bg.

По темата

Прави впечатление, че Дънекова е дала показания пред КАС, написани на български език и на ръка, се казва в становището на институцията. След това думите й били преведени на английски език.

"Аз не поставям под въпрос резултатите от анализа на "А"-пробата, направени от допинг-лаборатория, която отговаря за Олимпийските игри в Рио през 2016. В моя защита бих искал да заявя, че никога съзнателно не съм се опитвала да използвам вещества от забранения списък. Преди месец трябваше да вляза в болница заради абцес на сливиците абсцес със съпътстваща анемия. Лекуващия ми лекар ми предписа лечение с глюкоза, желязо, витамин С и рибоксин. Това е единственото логично обяснение за мен как би могло да влезе забранено вещество в кръвта ми. Повтарям отново - това не се случило съзнателно или умишлено", са думите на Дънекова.

На 8 август Дънекова е била информирана, че при анализа на А-пробата е открито наличието на метокси-полиетилен гликол-епоетин бета (СЕРА), който се намира под номер S2.1.1 в забранителния списък на Световната антидопингова агенция (УАДА).

След като следва процедурата, на 10-и август Дънекова и нейният треньор са информирани, че и след отварянето на Б-пробата, която потвърждава първата, правата на атлетката са спрени.

Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено за Решението на Международния арбитражен съд (КАС), с което се уважава искането на МОК във връзка с положителните допинг проби на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова.

На спортиста се отнемат правата да участва в Олимпийските игри Рио 2016. Силвия Дънекова ще трябва да напусне олимпийското село, а самото наказание извън Игрите ще бъде взето и обявено от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), съобразно нейните критерии и разпоредби за санкции в подобни случаи.