Борисов поиска уволненията след скандал с обществена поръчка

Директорът на „Гранична полиция“ и един от заместниците му подадоха оставки след скандала, при който арестуван за трафик на хора беше избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване. 

Премиерът Бойко Борисов се засрами от гафа на граничните полицаи, а после поиска ръководството на ведомството да си ходи. 

По темата

Премиерът не уточни дали става дума за недоглеждане, или далавери. Той обаче защити министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и заяви, че нейната отговорност е само да освободи ръководството на ведомството.

Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата по Закона за обществените поръчки и сключил договора. След уволнението си граничните полицаи отказаха да обяснят защо загубиха постовете си.

Новият директор на "Гранична полиция" е комисар Светлан Кичиков и МВР вече започна процедура по назначаването му.

За бежанците около нашата граница премиерът Бойко Борисов обясни, че Турция не е длъжна да ги държи на своя земя. Затова и пазим добри отношения с южната си съседка - да не ни оставят да се справяме сами с потока от 3 милиона нелегални мигранти. Според Борисов, и Европа не е спазила всичките си уговорки с Турция. Затова с Брюксел сме хем остри, хем дипломатични. Без да преминаваме приличния тон.

34-годишният Григор Григоров беше задържан преди месец и половина, след като полицаи го хванаха да превозва в автобуса си 65 имигранти без документи. Вчера обаче се разбра, че преди няколко дни, докато е под домашен арест, Григоров е спечелил обществена поръчка на граничната полиция. Според нея, той законно има право да превозва бежанци до различните центрове в страната. Противоречието: Григоров печели обществената поръчка за превоз на мигранти вътре в държавата, докато е обвинен точно за обратното - за незаконното им прекарване през границата.