Обявено е бедствено положение

Огромният пожар край Харманли изпепели около 45 хиляди декара площ. Огънят пламна в

По темата

събота вечерта между селата Изворово и Дрипчево. 

Огънят се разви на площ от близо 45 000 декара - това е най-големият пожар в Хасковска област тази година. Той е тръгнал от три места - две пасища и фотоволтаична централа, и за часове е минал десетки декари по фронта си.

На място са 20 противопожарни автомобила. Над 200 души участват в гасенето. Тази сутрин се включиха и военните, както и хеликоптер. На този етап опасност за населените места няма. 

През нощта обаче не беше така. Няколко пъти огънят заплашил Изворово и хората били предупредени да са в готовност за евакуация. Община Харманли обяви бедствено положение. За щастие, евакуацията се размина, когато късно огънят беше спрян в лозовите масиви.

Стихията всъщност се дължи на три отделни пожара, които по-късно са се слели в един.А полицията търси виновника. Гасенето е почти невъзможно, защото местностите са труднодостъпни. Правят се просеки с тежка техника.

Актовете за причинили пожар са до 2 000 лева. Но разходите по гасене на подобни стихии стигат стотици хиляди.

Кризисният щаб на място продължава работа. Екипите се надяват, че ще овладеят стихията, но вятърът е силен, а и температурите се покачват.

Репортер: Димитър Иванов