Огнената стихия в Сакар планина засегна 5 000 дка гора

Огнената стихия в Сакар планина беше овладяна, след като борбата с нея продължи цяла нощ. Големият пожар в

По темата

района обхвана 50 хиляди декара, от които 5 хиляди декара са гори. Засегнати са и много земеделски площи. 

Вече има задържан за пожара, който пламна в събота в района на Дрипчево и Изворово, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. 27-годишният жител на Харманли е арестуван до 24 часа. Той е почиствал пасища с трактор и прикачен инвентар. Именно от машината е тръгнала искра, която породила едно от огнищата на пожара. Задържаният се разпитва, а полицията издирва и други съпричастни към пожара.

Огънят, погълнал Сакар, тръгна от три места. Едното - фотоволтаичен парк, където вероятно е имало късо съединение. На останалите две са почиствани пасища с техника, от която вероятно са произведени искри.

На място продължава работата на стотици огнеборци, горски и доброволци. 

Очаква се по-късно днес да бъде отменено бедственото положение. Тази сутрин пожарът утихна, но още има риск да се разгори отново. Няма опасност за населението, но хората в Изворово, Дрипчево и Оряхово изкараха две неспокойни нощи.

Овладян е и пожарът, който пламна в неделя следобед край свиленградското село Младиново. 

За днес е обявен червен код за опасност от екстремални пожари.  

Причината за основния пожар e почистване на дрипчевското землища и пасища. Оттам огънят се е развил на огромна площ вследствие на високите температури, сухата растителност и силния вятър, поясни директорът на Областната противопожарна служба комисар Николай Вълчев.

Toй заяви, че пожарникарите остават на място, за да предотвратят всякакви шансове огънят отново да се разгори с покачването на температурите. 

Това е поредният пожар тази година, предизвикан от човешка небрежност. Актовете за това са до 2 000 лева.

 Репортер: Димитър Иванов