За палежа вече има и арестуван

Протести в Пловдив и София заради опожарените Тютюневи складове. Десетки хора искат наказание за виновните за унищожаването на културно-историческите паметници в центъра на Пловдив. За палежа вече има и арестуван. 

По темата

Задържаният за пожара Любомир Данчев е на 44 години. Без постоянен адрес, криминално проявен и осъждан многократно. Екипът на NOVA го срещна случайно в събота на метри от първия горящ склад и то минути, след като сградата пламва. 

Прокуратурата твърди, че има достатъчно веществени доказателства и свидетелски показания, че мъжът е подпалил умишлено първия тютюнев склад. Трите изгорели склада са собственост на италиански бизнесмени. Консорциумът се управлява от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гия.

Четвъртият опожарен склад е на голяма българска компания. Засега тя отказва коментар. Трети ден след пожара огнеборците продължават да гасят тлеещите огнища в сградите. От пожарната отхвърлят версията умишлен палеж.

Министърът на културата Вежди Рашидов дойде на място, за да види щетите от пожара и обеща да настоява сградите да бъдат възстановени в автентичния им вид. Собствениците ще бъдат наказани. Глобата от 30 000 лева обаче не стресна италианските инвеститори.

Кметът на Пловдив Иван Тотев се оправда, че общината не носи отговорност за състоянието на културните паметници, които са частна собственост. Италианският бизнесмен не каза дали ще възстанови изгорелите складове.

Десетки граждани, гневни и огорчени от унищожаването на Тютюневите складове, излязоха на протест пред Община Пловдив.

Пожарът предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи, където хората организираха протест. Недоволни излязоха и пред Министерския съвет в София.  

Те недоволстват от умишленото и безнаказано палене на сгради, които са културно наследство и искат отговорните институции да поемат отговорност. Протестиращите настояват за оставките на кмета на Пловдив, културния министър и премиера Бойко Борисов.

Репортери: Благой Бекриев, Георги Георгиев