Честит празник!

Честваме 108 години от обявяването на Независимостта на България. С манифест на Фердинанд, прочетен във Велико Търново, княжеството става царство.

Празникът ще бъде отбелязан с тържества в цялата страна. Кулминацията им обаче е в старопрестолната столица. Там се събират политическият елит, ще има тържествен марш и заря.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВЪВ ВАРНА ВИЖТЕ ТУК

След нея търновци ще се насладят на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. За зрителите на NOVA Николай Дойнов ще следи случващото се в старопрестолната ни столица през целия ден. Гледайте неговите включвания на живо и във Facebook страницата на Новините на NOVA.

Света литургия в църквата-светиня „Свети 40 мъченици” по традиция постави началото на празничните прояви.

В началото на тържествата беше прочетен и текстът на манифеста за обявяването на Независимостта.

След това бяха осветени знамената и шествието се изкачи на Царевец, където бе издигнат националният флаг.

Поднесени бяха венци и цветя на паметника, символ на Независимостта.

Част от празничната програма във Велико Търново е представянето на някои иновации на хълма Трапезица. Сред тях са т.нар. наклонен асансьор, редица реставрирани къщи и църкви.

В четвъртък в интересния асансьор ще се качат само официални лица, но от петък той вече ще бъде достъпен за всички.

В София, на площад „Княз Александър I”, Столичната община организира тържествено честване. Пред Паметника на независимостта свириха и пяха Софийският духов оркестър и хор „Света София”. Националната гвардейска част пък изпълни военен ритуал.

Националният исторически музей и Националният военноисторически музей в София ще покажат уникални експонати, свързани с Независимостта на страната ни.

 

Репортери: Живко Константинов/Мартин Георгиев