Управляващи и опозиция в спор за номинацията на Цецка Цачева

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов регистрира кандидатпрезидентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев за президентските избори. Самата Цецка Цачева не присъства на тази регистрация. А тя самата тръгва с един доста сериозен ултиматум, поставен от премиера Бойко Борисов. Той заяви, че ако Цачева загуби на първи тур изборите, тоест, има по-нисък резултат от някой от другите претенденти, тогава Борисов ще подаде оставка като министър-председател.

А иначе предизборната битка напрактика започна, въпреки че все още не е дадено официално начало на кампанията. Върху кандидатурата на ГЕРБ започнаха да разсъждават всички. Първо своите обясниха - изборът е направен на най-високо ниво.

„Имаше много имена, през лятото беше предложение на Борисов”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

За БСП Цачева била "най-удобният кандидат".

По темата

ГЕРБ изглеждат слаби. От юли те изчакват, правят сметки, излъчват слабост. За нас тази кандидатура е слаба”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според опозицията, причината Борисов да не вкара в играта най-рейтинговите си играчи, се дължи на прости сметки.

„Среда, финанси. Не знае дали пак ще спечели кметски избори. По-добре да си запази властта и парите. Давам ви от 4-мата най-слабото, що за унижение към г-жа Цачева да казваш на хората: „Давам ви най-слабото”, възмути се Корнелия Нинова.

А за своите Цачева е също толкова силен играч, колкото и Фандъкова, Николов и Дончев.

„Всички, които бяха номинирани, имат необходимите качества. По-важното е номинацията да е от партията, отколкото да се обадите на един генерал”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Сега и едните, и другите очакват удари под кръста. На ГЕРБ вече им се налага да си припомнят съмнителни факти около биографията и семейството на кандидата им, като този, че съпругът на Цачева е работил в „Булгартабак”, когато дружеството беше приватизирано. А от БСП от сега обвиняват опонентите си в нечестна игра.

„Казвам, че те готвят фалшификация на изборите. Да не си помислят да го правят, защото ще вземем всички мерки”, категорична беше Корнелия Нинова.

Премиерът вече обеща - загуба на тези избори ще доведе до предсрочни парламентарни. Корнелия Нинова също обеща да поеме отговорност при загуба, но не обясни каква.

Официалното откриване на кампаниите ще започне след три дни. От тази дата се очаква и истинската битка между опонентите. Въпросът е дали ще бъде сблъсък на идеи или удари под кръста.