И какво се случва след това

Животът на тази жена е напълно нормален до преди няколко месеца. Когато решава да тегли заем, за да си купи нов дом. От банката, в която тя винаги е била лоялен клиент. Там научава, че на нейно име има вече три бързи кредита, които тя не е изплащала. И няма и как да е изплащала, след като на практика не са изтеглени от нея. Става дума за хиляди левове. Крие самоличността й по съвет на нейния адвокат.

Следва ходене по всички финасови институции, от които на нейно име са теглени кредити. Жената само веднъж е ползвала такъв кредит , който е изплатила показва справка в Централния кредитен регистър.Подозира, че точно тогава са откраднати личните й данни и е злоупотребено с тях.

По темата

 
Прокуратурата разследва случаите на измамени хора. А за излъганите все пак има някакъв изход - след като подадат сигнал, някои от фирмите за бързи кредити опрощават заема на измамените. Други - чакат края на разследването, като през това време поне не начисляват лихви, но потърпевшите не могат да теглят никакви кредити, защото срещу името им все още стои "неизряден".

„В тези измами онези, които плащат сметката, са нефинансовите институии, които са дали кредита. Важното е, че винаги има проследимост и се стига до измамника – най-малкото за откриване на сметка в банката винаги ти трябва лична карта”, коментира за „Здравей, България” икономистът Владимир Каролев.

„Според мен е сбъркан регламента. При онлайн кредитирането проблемът е, че клиентът не може да бъде идентифициран. Според мен няма проблем да кандидатствате онлайн, но самото подписване на договора трябва да става чрез среща лице в лице”, коментира Пламен Йончев, директор на фирма за кредитиране.