Това стана ясно от среща между синдикатите и премиера Бойко Борисов

Учителските заплати ще бъдат повишени от догодина. Това стана ясно от среща между синдикатите и премиера Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет.
 

По темата

223 милиона лева допълнително ще бъдат предоставени за образованието през 2017 година, съобщи Борисов. 
 
От тях 126 милиона ще отидат за учителски заплати. Средното увеличение ще е с 8%, като най-много - 10% - ще е увеличението на стартовите заплати за учители. Целта е да се привлекат повече млади учители в системата на образованието.

„Тъй като бюджетът е в доста напреднала фаза, можахме с финансовия министър да направим разчетите и преценихме, че може за следващата година да дадем допълнително 223 милиона лева за образованието”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„За работните заплати са осигурени допълнително 126 милиона лева – 100 милиона за учителските заплати и 26 милиона за увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари. Договорихме 1 милион допълнително средства за транспорта на учениците”, заяви Янка Такева.

За да стане факт увеличението, то трябва да бъде гласувано от депутатите при гледането на бюджета за следващата година.

Изчисляваме на каква сума се равнява 10% увеличение - от  догодина младият учител вече ще взема 660 лева. Ако сега стартовото заплащане при старшите педагози е 625 лева, то трябва да стане над 680. Главните учители ще получават повече от 720 лева, а директорите около 820.

Експертите все пак се надяват, че по-високите заплати ще мотивират повече млади хора да станат учители. 

Репортери: Мия Димитрова, Ина Гълъбова