Постоянните членки на Съвета за сигурност гласуваха с цветни бюлетини

Португалският бивш премиер и бивш върховен комисар на Световната организация за бежанците Антониу Гутериш е фаворит за поста генерален секретар на ООН. Това стана ясно след шестото неформално гласуване в Съвета за сигурност на ООН. Утре следобед ще се проведе и формално гласуване. 

Гутериш е получил 13 гласа в своя подкрепа при общо 15 члена на Съвета за сигурност. Двама от членовете на Съвета са се въздържали. 

По предварителна информация Ирина Бокова пък се е представила по-добре от Кристалина Георгиева. Тя е била подкрепена от 7 души, 7 души са гласували против нея, а една страна се е въздържала. Така тя на практика е четвърта в надпреварата. 

Кристалина Георгиева е била подкрепена едва от петима членове на Съвета за сигурност, 8 са били против нейната кандидатура, а двама членове на Съвета са се въздържали. Тя се нарежда на осмо място от всички 10 кандидати за поста. 

Кристалина Георгиева и Ирина Бокова вече поздравиха Гутериш за резултата от вота и му пожелаха успех. 

По темата

На днешния вот за първи път петте страни-постоянни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания) използваха цветни бюлетини. Целта - кандидатите да са наясно, ако някоя от тези страни използва правото си на вето спрямо тях. 

Припомняме, че на първите пет предварителни гласувания в Съвета за сигурност убедително начело беше именно Антониу Гутериш. 

България номинира генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за свой кандидат на 11 февруари тази година. След като в края на септември на петото гласуване в Съвета за сигурност, тя завърши на шесто място, България реши да оттегли подкрепата си от нея и да издигне заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. 

Ирина Бокова обаче реши да не се оттегля от надпреварата и така се оказа, че сред претендентите за поста има две българки. 

По темата работиха Ясен Дараков, Александрина Аврамова и Мариана Конова