Една от грешките е, че се лекуваме сами

„Това, от което боледуват повечето хора в момента, не е грип, а вируси”, заяви в „Здравей, България” доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница – София.

По темата

По думите на общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова една от грешките, които хората допускат в подобна ситуация е, че се лекуват сами. „Трябва да се внимава какво да се яде и пие, както и да се ограничат контактите. Много е ниска културата дори когато сме чули, че има вирус. Трябва да си мием често ръцете и да проветряваме помещенията, в които седим. Всичко това важи и за децата”, добави д-р Николова.

По думите на лекарите е важно, когато едно дете се разболее, то да си остане у дома и да не бъде насилвано да яде. „Трябва да приема повече течности”, заявиха експертите и добавиха, че не бива да се ходи на детска градина с лекарствата и сиропите, изписани от лекаря.

„Ние сме заразни 24 часа преди да се появят симптомите”, каза доц. Мангъров.

„Хубаво е да се отиде на лекар още в началото, но е важно и общото състояние. Много често при децата тези вируси водят след себе си и вирусни пневмонии”, добави д-р Николова.

Повече по темата гледайте във видеото.