Трима бяха изведени по спешност заради влошено здраве

Около 130 миньори остават барикадирани под земята в мина „Бобов дол". Протестът им продължава повече от денонощие. Трима бяха изведени по спешност заради влошено здраве.

Ситуацията остава тежка. Миньорите са се барикадирали на 500 метра под земята и на 40 градуса температура. Въздухът е сгъстен.

По темата

Георги Младенов е един от миньорите, които се наложило да бъдат откарани в спешния център.

„В един момент топла вълна ме обля от главата до петите и станах, всичко ми беше бяло, премериха ми кръвното, беше високо и спасителите ме изкараха”, разказа Георги Младенов.

По думите му условията под земята са тежки, а въздухът трудно стига за всички затворени там миньори.

„В крайна сметка си струва. Или ще бъдем, или няма да бъдем. Просто да излязат тук някои ръководители и да го кажат. Но някой имаха смелост да дойдат при нас, докато вчера бях в рудника, някои други не искаха да влязат”, разказва миньорът.

Край мината през целия ден останаха близките на барикадираните под земята миньори.

В късния следобед днес ръководството на мината излезе с позиция - разходите от 1 милион и 100 хиляди били няколко пъти по-големи от приходите. Последва среща и с протестиращите отвън.

А решението и на двата протестиращи лагера – и под земята, и отгоре:

„Никакво излизане, никакво влизане, спрял съм бариерата и ние сме с вас!”.

В спора се намеси и държавата и заяви, че мината неправомерно е орязала парите на миньорите и те трябва да бъдат изплатени.

От Инспекцията по труда наредиха възнагражденията да бъдат разплатени. И уточниха, че от началото на годината мина „Бобов дол” е глобена с общо 7 000 лева за системни нарушения на трудовото законодателство.