Ако в него няма такава уредба, то той ще бъде спрян от движение

До края на годината всички асансьори трябва да имат телефони за аварийна връзка с техниците. Този срок беше постановен преди повече от две години в наредбата за безопасност, но към  днешна дата са оборудвани предимно кабините в административните сгради.

По темата

Изискването е задължително, а разходите за това трябва да поемат собствениците на апартаменти. Таксата за картата в устройството няма да струва повече от 3 лева на месец на апартамент и ще дава възможност да се сигнализира незабавно на фирмата, която поддържа съоръжението.

Ако в асансьора няма такава уредба, то той ще бъде спрян.

От началото на годината държавният контрол е направил близо 6 400 проверки на асансьори. На половината са издадени предписания, а 300 са спрени от движение.

„Статистика към днешна дата колко са монтираните уредби няма. Процентът е незначителен в жилищните кооперации, за сметка на обществените сгради”, заяви в предаването „Събуди се” инж. Валентин Чиликов, главен секретар на ДАМТН.

„В една сграда парите винаги недостигат и трябва да дойде крайния срок, за да се изпълни. Ако не се спази този срок, хората ще останат без асансьори”, Илия Джавгъров, който е  професионален домоуправител.

Още по темата може да гледате във видеото.