"В текста на Изборния кодекс има двойнственост", коментират експертите

По темата

„При положение, че вотът е задължителен, има логика да има опция „Не подкрепям никого”. Защото хората, които не подкрепят никого, законът ги задължава да гласуват. Трябва да могат някакси да си го кажат. Проблемът е, че след като има вот „Не подкрепям никого”, той трябва да бъде обявен или за действителен, или за недействителен. А в текста на Изборния кодекс има двойнственост – от една страна се обявява за действителен, а в методиката не се брои за действителен резултат. Това трябва да се отстрани. Извън всичко друго, това поражда възможност за оспорване на изборния резултат”, заяви в студиото на „Здравей, България” говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

А какъв би бил ефектът, ако „Не подкрепям никого” се брои за действителен резултат?

„Ефектът би бил нарастване на вероятността да се проведе втори тур на изборите. Тоест, процентите на всички кандидати ще паднат надолу, без да се променя съотношението между тях”, добави говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки, видеоматериали или текстови сигнали.

 

ВСИЧКО ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТИТЕ И ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК