Те са били част от правителството на Сергей Станишев

Трима бивши министри ще бъдат махнати от постовете си в държавни предприятия, съобщиха от Министерството на енергетиката. Ведомството започна процедура за промени в ръководствата на компаниите "Ай Си Джи Би" АД, Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци"  и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

По темата

Освободен като член на Съвета на директорите на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД ще бъде Асен Гагаузов – бивш министър на регионалното развитие в кабинета на Сергей

Станишев . Ще бъде освободен и Петър Димитров от поста член на Управителния съвет на ДП "РАО". Димитров беше министър на икономиката също в правителството на Станишев.

Румен Овчаров, ексминистър в правителствата на Жан Виденов и на Сергей Станишев, ще бъде освободен като член на Надзорния съвет от квотата на българската държава в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

 Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Дилян Добрев коментира освобождаването на Гагаузов, Димитров и Овчаров. "Доколкото разбрах, причината за освобождаването на Румен Овчаров и Петър Димитров от ръководствата на енергийните дружества днес е заради това, че те са били министри по времето, когато изпълнителни директори на НЕК са били двамата, подведени наскоро под отговорност от прокуратурата, а в третия случай с Асен Гагаузов причината е оптимизиране на работата", каза той Добрев, цитиран от БГНЕС.

За новите назначения трябва да се свика борд на директорите или да има заповед на министъра. Това предполагам ще се случи в следващите дни, посочи депутатът.