Това не е заради предстоящите избори, категоричен беше проф. Генчо Начев

Кабинетът отпусна допълнителни пари за здраве, пенсии и наука. С няколко отделни решения министрите дадоха общо близо 60 милиона лева за различни цели и проекти. 

По темата

50 милиона лева ще отидат в бюджета на НОИ, за да може преди Коледа част от пенсионерите да получат по 40 лева допълнително. Става дума за около 1,2 милиона души, които взимат пенсии до 300 лева. 

Общо над 7 милиона лева ще бъдат преведени на 11 болници в страната за извършване на ремонти и закупуване на нова апаратура.   Най-много пари ще получи „Пирогов” - 2 милиона лева, а парите ще се използват за ремонт и ново оборудване за детската клиника. 

Болниците в Смолян, Търговище и Ловеч ще получат по един милион лева, за да могат да си купят нов ангиограф, а пари ще има и за болница „Св. Анна” във Варна, болница „Св. Иван Рилски” в Разград, кардиологичната болница „Св. Екатерина”,болница  „Д-р Тота Венкова” в Габрово, както и за ИСУЛ и болниците в Стара Загора и Шумен.

 "Чух, че отпусканите средства за лечебните заведения са били нещо предизборно. Не, никой не се разболява предизборно", коментира директорът на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев,. 

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН ще получи 3 милиона лева. Парите ще отидат, за да може циклотронът на Академията да започне работа.  "От страна на САЩ ни беше подарен един циклотрон само, че сградата и всичко, което трябва да го побере, за да може да работи струва 3 млн. лв. БАН няма тези пари", обясни Борисов.