Борисов - готов за оставка, от БСП чакат края на изборния ден, за да коментират

Първите политици на България вече дадоха своя глас. Премиерът Бойко Борисов гласува, като припомни, че е готов с оставката си, ако подкрепеният от него кандидат не успее. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък се надява на промяна след вота. Около 10.30 ч. гласува и президентът Росен Плевнелиев.

Премиерът спази традицията и на втория тур даде гласа си там, където е получил знанията си - училището в Банкя. 

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

По темата

„Държавният глава е първата фигура в държавата. Ако вотът на народа е такъв, трябва веднага да се отиде към преформатиране на цялото политическо пространство”, заяви премиерът.

По думите му днес хората ще кажат дали искат стабилност. Бойко Борисов заяви, че ще удържи на думата си и при евентуална загуба е готов с оставката на кабинета.

„Готов съм за оставка. ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта, ако загуби днес. Пожелавам им приятна игра на агнешките главички”, заяви той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също гласува още в началото на деня. Дали ще искат оставката на кабинета обаче засега остава неясно.

„Нека да оставим отговора на този въпрос за довечера. Да изчакаме резултатите и тогава”, заяви тя.

Президентът Росен Плевнелиев пък изрази готовност да състави още един служебен кабинет, ако се стигне дотам.

„Ако България в следващите дни, по решения, които не зависят по никакъв начин от държавния глава, влезе в политическа криза, тогава ще правя следните много ясни неща, които и досега съм правил пред целия народ – първо ще спазвам Конституцията. Аз съм сигурен, че отново ще ни помогне върховенството на правото, за да минем по един достоен начин, ако се стигне до политическа криза. Имам и силите, имам и опита, и знанието”, заяви Плевнелиев.

„Надявам се българските граждани да излязат масово и да гласуват, нека гласуват независимо, по съвест, мъдро, активно и нека се поздравим тази вечер с избран легитимно от народа нов държавен глава”, заяви още Росен Плевнелиев.

Двамата кандидати за президент Румен Радев и Цецка Цачева също дадоха своя вот.

„Мисля, че водихме етична кампания от начало докрай. Затова моралната победа е налице, но политическата тепърва предстои, а това зависи от гласа на всеки един. Затова призовавам да няма самоуспокоение. Нека българите да излязат до урните. Нека да се поздравим с легитимно избран президент, а това зависи от всички нас”, заяви Радев.

Помолен да коментира изказванията на министър-председателя Бойко Борисов, той отбеляза: „Премиерът достатъчно добре се анализира сам, по-добър от такъв анализ - здраве му кажи”.

„Имаме нужда да продължим. Най-малкото, от което в момента се нуждае България, е международна изолация, спрени европейски фондове, от отказана европейска солидарност. Аз съм състезател и боец, който участва до края на битката. Една битка има няколко сражения. Днес е последното сражение и аз ще го спечеля. Много работа е необходима, за да преодолеем тези различия помежду ни, които минават границата на нормалното за мен. Днес в Плевен е много ветровито. Вятърът е много силен. Аз самата се изненадах. Това е вятърът на победата за мен”, заяви Цецка Цачева.

На страницата ни във Facebook може да следите развитието на вота с ексклузивна информация за хода на изборния ден