Вижте биографията на новоизбрания вицепрезидент

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филологии в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация - Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990-1997 г.). Владее френски и руски език. Омъжена е и има един син, пише Дарик радио.

По темата

Депутат в 40-ото Народно събрание (2005-2007 г.). Ръководител на Пресцентъра на ВС на БСП (1997-2007 г.). Член на Висшия съвет на Българската социалистическа партия (от 2000 г.) Заместник-председател е на Градския съвет на БСП - София от януари 2006 г. Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и зaместник-председател на парламентарната делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Депутат в Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите от юни 2007 г. Член на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) и Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в ЕП по време на първия си мандат като евродепутат (2007-2009 г.).

През втория си мандат като депутат в Европейския парламент Илияна Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарна асамблея Евронест (DEPA); Зам.-член е на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), и на Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб (DMAG).