Това обяви депутатът Димитър Главчев

ГЕРБ ще внесе в парламента трите въпроса от националния референдум, иницииран от Слави Трифонов и проведен на 6 ноември. Това обяви заместник-председателят на Народното събрание и депутат от управляващата партия Димитър Главчев в понеделник, съобщава БГНЕС.

По темата

Законопроектът съдържа и точка, според която до 15 декември 2016 г. правната комисия трябва да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо четене законопроекти, касаещи решенията по трите въпроса.

Преди дни ЦИК официално обяви, допитването до народа няма да добие силата на закон поради недостатъчен брой хора, които са участвали в него.

Малко над 12 000 гласа не достигнаха, за да стане референдумът задължителен. Събрани са обаче повече от достатъчно бюлетини, за да бъде той гласуван в Народното събрание.

Според данните в избирателните списъци са се подписали 3 487 970 души, но според броя на пликовете в урните те са били 3 488 558. Бюлетините без плик са 550.

В същото време избирателната активност за референдума е 50,86%. 

През следващите дни резултатите могат да бъдат обжалвани пред Върховният административен съд, преди да влязат в парламента. 

Инициаторите на допитването обвиниха ЦИК в „чудовищна манипулация” заради начина на отчитане на активността. От комисията обаче отговориха, че каквато и методика на броене да се използва, референдумът не може да прескочи активността от предишните избори.

Въпросите, на които отговаряха имащите право на глас, бяха:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?