Спорят социолог и политолог

„В Народното събрание, освен ГЕРБ и БСП, не виждам кой друг ще подкрепи мажоритарната избирателна система, защото единствено двете големи партии имат интерес от въвеждането й”, заяви в „Здравей, България” политологът Димитър Ганев. 

По темата

Аз съм против тази система, защото представителството в парламента се изкривява. Разделяме България на 240 едномандатни избирателни района”, заяви той.

„В България сме имали такава система 90-а година. Вижте сами от 200 души колко са представителите извън БСП и СДС. А именно четирима”, аргументира се политологът. 

Това, което се предлага, е френският модел – с два тура. Ние трябва да гледаме неговите ефекти. Там има така наречените политически семейства – партии в левия и в десния спектър. Факт е, че от мажоритарния вот са изключени крайно дясно и крайно ляво. Когато оцелее на втория тур кандидат от лявото пространство, те се организират, подкрепят го на втория тур, независимо от това, че са от друга партия”, обясни социологът Мира Радева, която подкрепя системата.

По думите й идеята е всеки един депутат да носи отговорност за действията си.

„Смисълът на парламента е да излъчи една власт, която управлява. Категорично против съм хора с крайни позиции да имат достъп до управлението”, на мнение е Радева.

„Политическият модел в България не се харесва. Той води до това, че непрекъснато се обезглавява върха. Ако продължим с тази липса на носене на лична отговорност, ние ще продължаваме да тънем в същото блато на безпросветност и на липса на свършена работа”, заяви социологът.

„Чувствам се изключително обидена и лично засегната от тона, с който се обсъжда референдума. В публичното говорене достигна една абсолютно недопустима граница за който и да било елит, камо ли за нашия. Не може волята на 3,5 милиона души по такъв начин, без аргументи, без експертна оценка, да бъде хвърлена в кофата. Не могат да се лепят обидни етикети”, коментира Мира Радева.

Още от аргументите им - гледайте във видеото.