Модерна апаратура помага на хиляди българи с високо кръвно

Увеличават се българите с високо кръвно налягане, а възрастовата граница все повече пада. У нас от артериална хипертония страдат 40% от жените между 25 и 65 години. Подобна е и статистиката при мъжете. Високо кръвно имат 43 на сто от тях. В същото време при по-малко от половината пациенти терапията дава добър резултат.

По темата

Надка е сред хилядите българи, които високото кръвно мъчи. Взима редовно предписаните от лекаря хапчета, но казва че напоследък ефектът от тях е слаб. Възрастната жена не е изключение. Оказва се, че повечето хипертоници у нас не се лекуват правилно.

Само при 30% от тях кръвното налягане е контролирано, което означава, че предписаните медикаменти дават резултат. А причината е, че болестта често се лекува на общо основание.

Освен това неподходящите медикаменти имат странични ефекти.

Решение има и то е едно малко устройство, което може да открие виновника за високото налягане.

Лекарите уточняват, че не става дума за вредни навици, стрес или начин на хранене, а за т.нар. механизми, сред които е например задържането на течности.

С помощта на модерната апаратура, лекарите могат да изпишат най-подходящия медикамент и така по-успешно да контролират болестта. 

Изследването отнема не повече от пет минути, а модерната апаратура е в столичната болница "Св. Анна"