При спецоперацията са иззети повече от 60 огнестрелни оръжия

Рекордно количество незаконно оръжие хванаха службите у нас. Апартаменти в София били превърнати в складове за картечни пистолети и боеприпаси. Оръжието било предназначено за чужди пазари. 

СНИМКИ ОТ ПРОВЕЖДАНЕТО НА СПЕЦАКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Спецоперацията е проведена в петък вечерта, след продължително разследване на служители на ГДБОП под наблюдението на прокуратурата.

Групата, в която има и чужди граждани, е действала изключително конспиративно. Това наложило провеждането на оперативни действия, в които се включили и служители от ДАТО.

Престъпниците са задържани в момент на сключване на сделка в столицата. При последвалите претърсвания на седем адреса са иззети 50 картечни пистолета „Узи“, други пистолети – различни марки, оптика, 250 патрона, скимиращи устройства, над 21 000 евро, монети с нумизматична стойност. 

Картечните пистолети "Узи" са родени в Израел, използвани са и от германската армия. Те са едни от най-предпочитаните, както от антитерористите, така и от самите терористи.  

В най-новата история на България няма такава реализация, при която правоприлагащ орган да е иззел над 60 броя годни за стрелба огнестрелни оръжия”, каза главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Оръжията не се произвеждат в България, но на черния пазар ги предлагат шестима българи.

Не е ясно дали крайната цел за пласиране е била Западна Европа или Близкият Изток. Не стана ясно и дали оръжието вече е ползвано, нито какъв е произходът му. 

В понеделник Специализираният съд ще решава дали задържаните да останат за постоянно в ареста.

При друга спецакция на ГДБОП са иззети близо 900 мастербокса контрабандни цигари от склад в столичния квартал "Слатина".

Арестувана е престъпна организирана група. По първоначални данни в нея членували седем души, сред които и двама й лидери. Тя действала от началото на 2016 г.

Контрабандната стока била "маскирана" като пакети с памперси. Една част от откритото количество фалшифицирани цигари се произвеждали у нас.