Руският президент с реч пред парламента, 10 пъти го прекъсваха с аплодисменти

Руският президент Владимир Путин призова днес САЩ за съвместна борба с „една реална, а не измислена заплаха - международния тероризъм", предаде БТА.

„Разчитаме да обединим усилията си със САЩ в борбата с една реална, а не измислена заплаха - международния тероризъм", заяви руският държавен глава в годишното си послание към парламента на страната.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Президентът изтъкна, че руските военни решават в Сирия „именно тази задача” и са „нанесли на терористите осезаеми щети".

„Готови сме за сътрудничество и с новата американска администрация", заяви Путин. „Важно е да нормализираме и да започнем развитие на двустранните отношения на равноправна и взаимноизгодна основа", подчерта той.

Взаимодействието между Русия и САЩ в решаването на глобални и регионални проблеми е в интерес на целия свят, отбеляза руският лидер. „Носим обща отговорност за гарантиране на международната сигурност и стабилност, за укрепване на режима на неразпространение", каза той.

„Не желаем противопоставяне с когото и да било. Не търсим врагове, трябват ни приятели", добави Владимир Путин.

Той чете посланието си към Федералното събрание в продължение на 69 минути. Залата най-малко 10 пъти го прекъсна с ръкопляскания.

Само 9 минути след началото слушателите избухнаха в аплодисменти, когато държавният глава се спря на необходимостта от единство във връзка със 100-годишнината от октомврийската и февруарската революция, предаде БГНЕС.

„Недопустимо е да се внася разкол, гняв, възмущение и огорчение от миналото в сегашния ни живот, в интерес на лични политически и други интереси да се спекулира с трагедиите, които са засегнали практически всяко руско семейство, независимо от коя страна на барикадата са се оказали нашите предци. Нека помним, че сме един народ и Русия е една за всички”.

Няколко минути по-късно присъстващите аплодираха благопожеланията на президента за здраве и успехи на младите специалисти лекари и учители. Той отбеляза, че интересът към педагогическите и медицинските висши училища непрекъснато нараства.

След това залата аплодира думите на президента за отделянето на 3,3 млрд. рубли през 2017 година за развитие на проекта за самолети-линейки, както и предложението за създаване на центрове за надарени деца в регионите на Русия.

Георгиевската зала беше огласена от овации и при обръщението на Путин към губернаторите и общинските власти „да не бъдат алчни и в максимална степен да привличат за изпълнението на социални услуги НПО, които имат ясна представа за проблемите на хората".

Към края на изказването на Владимир Путин бурни овации предизвикаха думите му за руските войници, особено онези, които са на мисии в чужбина.