Не може да се каже обаче дали това е причината за тежкия инцидент

По темата

Товарният влак, който дерайлира на гара Хитрино, се е движел с по-висока от разрешената скорост, показват данните от скоростомерната лента на локомотива, съобщи Дарик радио. Към момента обаче не може да се каже дали това е причината за тежкия инцидент, защото трябва да се направят обстойни огледи и на железния път.

„Данните за движението на товарния влак показват, че се е движел с висока скорост”, каза директорът на специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт Бойчо Скробански.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯТА В ХИТРИНО

Той обаче уточни, че не може да се направи категоричен извод, че това е причината за инцидента. "Всичко това е въпрос на изследване. Не може човек да отсече и да каже, че това е причината", заяви той.

"Вариантите могат да бъдат в най-различно естество, тъй като в самия процес участват освен подвижен състав, още железопътна инфраструктура, сигнализация, контактна мрежа. Всичко това са части от елементите, свързани с експлоатацията на един влак", обясни той.

Версиите за инцидента към момента са много и те ще могат да се потвърдят или отхвърлят едва след като започнат реалните следствени действия на място.

"Все още се изчаква пожарната да преточи цистерните и ние да започнем да работим. Районът все още е под сериозен риск. Версиите ще са много. За да започнем да ги изчистваме една по една, трябва да започнем да работим. Да имаме достъп до всички елементи", поясни Скробански.

Източник: dariknews.bg

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. 

Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев. 

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село: 

IBAN: BG64UNCR 76301078660913 

BIC: UNCRBGSF

 

ОТКРИТА СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ НА ОБЩИНА ХИТРИНО

BG95DEMI92403100181704, DEMIBGSF

"ТЪРГОВСКА БАНКА Д" АД