Какво е да прекрачиш прага на разрушената си къща?

Освен телевизионните екипи, част от хората също бяха допуснати в Хитрино, макар и за кратко. Какво е да прекрачиш прага на разрушения си дом?

По темата

След шока хората вече искат да стигнат до домовете си, за да видят какво е станало с тях, да си вземат дрехи и да нахранят живтните си. Чакаха с часове, без да знаят дали и кога ще ги пуснат в селото. Влизат за не повече от 5 минути, придружавани от полиция.

Операторът Благой Момчилов придружи едно от семействата.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА РАЗРУШЕНИЯТА В ХИТРИНО

„Нищо не ми казват, не знам как е”, ридае един от възрастните мъже в селото, който не знае как е дъщеря му.

Малко по-късно този мъж получи успокоението - че дъщеря му е ранена, но е жива. И без опасност за живота. След шока се събуди нетърпението. И хората влязоха за малко в селото, колкото да си припомнят ужаса.

Заради безопасността им полицията не остави хората дълго да гледат разрушение си домове. Имаха време колкото да вземат най-важното. А те взеха само малко лекарства и дрехи, както и малко от ужасните спомени. И ги отнесоха обратно - зад загражденията, където също нямат дом.

NOVA се присъединява към националната дарителската кампания на Българския червен кръст за събиране на средства за Хитрино. Желаещите да помогнат могат да го направят със SMS на телефон 1466. Стойността на един SMS е 1 лев.

Има и дарителска сметка, на която може да се превеждат средства за пострадалото село:

IBAN: BG64UNCR 76301078660913

BIC: UNCRBGSF